Почетак > Uncategorized > ОПШТИНА ТРГОВИШТЕ

ОПШТИНА ТРГОВИШТЕ

Cudo prirode vrazji kamen

 

 tr
 
 
Улица Краља Петра l Карађорђевћа бр.4
17525 Трговиште
Телефон: +381 17 452 207; факс +381 17 452 709
е-mail: kabinetpredsednika@trgoviste.rs
 
 
 
 
 
Географски положај
 
Општина Трговиште налази се на крајњем југоистоку Србије, у саставу Пчињског округа. Простире се на површини од 370 квадратних километара,са 35 насеља (35 катастарских општина), на надморској висини 450 мерара до 1831 метра. Клима је умерено континентална, а конфигурација терена је типично брдско планинска.Област којој пропада Трговиште каректарише густа речна мрежа. Главне река Пчиња, лева притока реке Вардар. Карактеристичне географске обелжје терена подручија општине Трговиште условила су да су све главне саобраћајне комуникације везане искључиво за речне долине. То су три регионална путна правца на које се ослања мрежа од око 420 км локалних путева: један се одваја од ауто пута код Давидовца (коридор X), пролази средишњим делом територије, речном долином Пчиње све до Трговишта, где се рачва у два крака (један ка североистоку према Босилеграду и други ка југоистоку према граници са Македонијом). Лежећи на раскрсници ових путева Трговиште стоји у вези са Врањем и и Кривом Паланком, док његову јужну страну чине границе са Републиком Македонијом,на истоку се граничи са општином Босилуград, на северу градом Врање и са општином Бујановац на западу.
Трговиште је од аутопута (коридор X) удаљено тек 36 км ДП ИИ раде бр.125(који је у добром стању) од Врања је удаљено 49 км,од Ниша 155 км, од Београда 396 км, а од најближег аеродрома Скопље 90 км.
 

Историјат општине

Историја Трговишта и околине сежу у далеку прошлост. Судећи према остацима и развалинама, које датирају из праисторије и античког доба.
Нађени су остаци градских зидина, водовода и храмова.
Од покретног материјала на локалитетима на подручију опстине је ископано више римских питоса.

 

Čudo prirode vražji kamenДемографске карактеристике

Општина трговиште је општина са израженим демографским трендом.
Према тек завршеном попису, по првим прелиминарним подацима општине Трговиште броји 5.170 становника, просечна старост 40,13 година. Број млађих од 19 година је 1220, а старијих од 64 година 976. Број запослених 980, број незапослених 1103.

Стратегија развоја општине
 
Општина Трговиште је увојила: Стратегију одрживог развоја,Стратегију развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у општину Трговиште, Локални акциони план за младе општине Трговиште, Локални план управљања одпадом и Акциони план радне равноправности.
У поступку израде су Стратегија развоја социјалне заштите општине трговиште. Акциони план стратегије одрживог развоја општине Трговиште 2012 до 2016, Акциони план безбеднији градови
Општина Трговиште је добила УСАИД сертификата за унапређење система за реаговање у ванредном ситуацијама.
Према густини насељености од 14 становника по км/2 општина спада у типично рурална подручија.
Плодно земљиште,повољна клима и друга традиција у пољопривреној производњи учинили су пољопривреду једном од најважнијих привредних грана у општини Трговиште.

У оквиру општине Трговиште постоји и мини хидроелектране: МХЕ“Прочовци l’’ “Прочовци ll’’ исалисане снаге 960 кwa, власништво доо BEST ENETGY Трговиште и МХЕ “Присоје“ власниство фирме GHP-green hidro power,
доо Трговиште, инсталисане снаге 990 кwa.
Mall.bestenergy-1-2010@ptt.rs, tel/fah 017/452 225

Територија општине Трговиште припада подручију веома квалитетном животном средином, углавном под шумом, воћнацина, виноградима, ливадама и пошњацима.
Еколошки здрава природна средина са богатом флором и фауном, густа мрежа водовода, културно историјски споменици, природни феномен локалитета Вражји камен који подсећа на Ђавољу варош, представљају потенцијал за развој општине Трговиште.
Потенцијал обновљивих извора енергије на подручију општине Трговиште су значајни. Богатство речним током омогућава изградњу мини хидроелектрана на 30 локација капацитета инсталисане снаге 9800 KW. Географски положај оштине сам говори да је енергецки потенцијал сунца један од највећих у Србији с обзиром на број сунчаних дана и инсолације што пружа одличну могућност за производњу електричне енергије. Високи планинску предели износе 1.500 м надморске висине пружају одличну могућност за изградњу ветрењача и постављање ветропаркова.
Према Студији Института за истраживање минералних сировина,Београд из 1985 год. Евидентирана су рудна поља олова и цинка,угља,гвожђа и госфора, а такође утврђено је и присуство неметала: цементних лапораца, колина, пирофирита и полудрагог камења.

1621691_10202448195473049_1621817791088190789_nТУРИЗАМ

За развој туризма изузетан значај има близина манастира Прохор Пчињски, као и традиционална културна манифестација Дани Преображења у Козјем Долу, који се одржава од 17 до 19 августа (17,18 и 19 август). Посебна шанса за развој туризма је ловни и сеоски туризам.У оквиру општине Трговиште отворено је Јавно предузеће за обављање послова из области туризма и заштите животне средине. Предузеће обавља послове развоја, очувања, заштите природе и антропогених туристичких вредности и заштите животне средине на територији општини Трговиште, у циљу промоцији општинских туристичких потенцијала и као подршка одрживом турижму Републике Србије.

Prirodne lepote Juzne SrbijeПланински предели планине Беле Воде, Зладовачке, Лесничке, Копљачке и Петрова гора представљају погодан терен за развој спортског туризма (скијање, санкање, планинарење, пешачење, бициклизам итд.) Источни део општине погодан је и за развој зимских спортова, посебно локације Чупино брдо, Црна Река, Петрова Гора и Вртена Бука.
 Čudo prirode vražji kamenПосебну природну вредност представља група ерозивних остатака, на 4 км низводно од Трговишта уз реку Пчиње, изграђена од моласних седименталних зелене серије палеогене старости. Ово је група од више инпозантних епозних остењака на стеновитом осеку или литици долинске стене која се одликује изузетним морфогенетским и естецким обележјима. Због свих вредности ова група остењака је уврстена у списак Инвентара објеката геонаслеђа Србије под називом “Ђавољи камен“, и уврштена је у групу Европских вредности, мада је на топографским картама за ове облике присутан и топоним “Вражји камен“.
Advertisements
Категорије:Uncategorized
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: