Почетак > Uncategorized > Руске медицинске хуманитарне мисије читав век на Балкану

Руске медицинске хуманитарне мисије читав век на Балкану

Руске медицинске хуманитарне мисије читав век на Балкану

Григориј Соколов
6.10.2012, 20:39
Манифестацијама у сарадњи са Центром националне славе Русије, обележена је 100.-та годишњица почетка деловања руских хуманитарних мисија на Балкану. Главни организатор ових дешавања је била Галина Шевцова, доктор историјских наука, која је у Србији представила књигу „Руска хуманитарна мисија на Балкану“. У њеном претходном делу, монографији „ Русија и Србија. Из историје руско- српских односа у годинама Првог светског рата (хуманитарни аспект)“, књизи која је издата прошле године, били су сакупљени документи о руским санитарним мисијама.
По чему се ова књига разликује од претходне?У претходној књизи је био сакупљен материјал о руским хуманитарним мисијама, а у овој се разматра аспект реакције руског друшта на хуманитарну помоћ Србији,- одговара Галина Шевцова. – Тада се водило много спорова да ли слати помоћ или не. Истина, када је почео Други балкански рат, који је за руско друштво као катастрофа, као крах идеје словенског јединства, питање је само по себи нестало. Овде би требало приметити постојање два мита.
Први: помоћ је указивало руско друштво без подршке царске владе. Тиме се, наводно, бавило само Руско друштво „Црвени крст“, а остали нису имали довољно финансијских средстава. А заправо, учестовале су многе хуманитарне организације, као на пример, Словенско хуманитарно друштво и Московски словенски комитет. Једина је разлика у томе, што су те хуманитарне организације вршиле и одређену политичку мисисју, док је „Црвени крст“ пружао само хуманитарну помоћ. Други мит: како би помагала словенској браћи, царска влада је узимала новац од свог народа. По сведочанствима из архива, грађани су активно доносили помоћ у „Црвени крст“. Само током првог месеца, четвртину средстава су сакупили грађани. Укратко: може се рећи да је народ помогао активностима „Црвеног крста“. Немогуће је натерати било кога да помаже, ако он то не жели. Помоћ коју је Матица српска је указала помоћ Галини Шевцовој током презентације њеног новог дела и то је њој много значило:
Advertisements
Категорије:Uncategorized
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: